Sudbury Lady Wolves 3 1 5 9
Moncton Rockets 0 1 0 1

SUDBURY OFFENCE EXPLODES FOR EASY WIN OVER MONCTON

WENDY GRAVES

RED DEER, Alta. – Twelve players made it on the score sheet – with seven having multi-point games – as the Sudbury Lady Wolves fired 60 shots on net and easily beat the Moncton Rockets 9-1 Monday afternoon.

The 60 shots fell just short of tying the Esso Cup record; the St. Albert Slash put up 61 on the Kings County Kings in 2011.

Tayler Murphy (Sudbury, Ont.) led the offensive onslaught with two goals and an assist. Taylor McGaughey (Sudbury, Ont.) and Jamie Ricci (Sudbury, Ont.) added a goal and two assists each.

Melisa Kingsley (Sudbury, Ont.) found the back of the net twice, with Sydney Walker (Sudbury, Ont.), Sophie Lebrun (Kapuskasing, Ont.) and Karli Shell (Sudbury, Ont.) adding the other goals. Lebrun and Shell also chipped in with an assist each. Meagan McGaughey (Sudbury, Ont.) added two assists.

Brooke Murphy (Balla Philip, N.B.), with an assist from Emma Rae Murphy (Petitcodiac, N.B.), replied for the Rockets.

For the second game in a row the Rockets were forced to change goalies. Emilie Arsenault (St. Louis, N.B.) got the start, but after allowing her fourth goal was pulled in favour of Brianne Waterman (Memramcook, N.B.). The veteran made 38 saves in just over 36 minutes of play.

The storyline was set early, with Sudbury outshooting Moncton 10-1 through the opening five minutes. The outplayed Rockets were also whistled for the first four penalties of the game. The Lady Wolves made them pay on the first two.

Taylor McGaughey took a centering pass from her twin sister, Meagan, and buried the second rebound to give her team the lead only 5:41 in. Less than four minutes later, on another power play, Shell fed Kingsley out front, where the forward was left wide open in the slot. With just under five to play in the period, Lebrun outmuscled her defender up the side boards and fed Murphy out front for a 3-0 lead.

After the teams exchanged second period goals, Sudbury put the game on ice with three goals in 2:35 in the opening minutes of the third.

A point shot from Ricci just trickled behind Waterman and Shell spinning to put home her own rebound rounded out the scoring.

The Lady Wolves look to move to 3-0 when they meet the host Red Deer Chiefs Tuesday night (7 p.m. MT). The Rockets play the Central Plains Capitals in Tuesday’s opening game (12 p.m.) in a matchup of 0-2 teams.

L’OFFENSIVE DE SUDBURY EXPLOSE ET ÉCRASE FACILEMENT MONCTON

RED DEER, Alb. – Douze joueuses ont inscrit leur nom sur la feuille de pointage – et sept d’entre elles plus d’une fois – alors que les Lady Wolves de Sudbury ont décoché 60 tirs au but pour écraser les Rockets de Moncton 9-1, lundi après-midi.

Les 60 tirs au but ont presque égalisé le record de la Coupe Esso, soit 61 décochés par le Slash de St. Albert contre les Kings de Kings County en 2011.

Tayler Murphy (Sudbury, Ont.) a mené la charge offensive accumulant deux buts et une aide. Taylor McGaughey (Sudbury, Ont.) et Jamie Ricci (Sudbury, Ont.) ont chacune obtenu un but et deux mentions d’aide.

Melisa Kingsley (Sudbury, Ont.) a trouvé le fond du filet à deux reprises, tandis que Sydney Walker (Sudbury, Ont.), Sophie Lebrun (Kapuskasing, Ont.) et Karli Shell (Sudbury, Ont.) ont été les autres buteuses de Sudbury. Lebrun et Shell ont aussi contribué à la victoire en obtenant chacune une mention d’aide. Meagan McGaughey (Sudbury, Ont.) a ajouté deux mentions d’aide dans la rencontre.

Brooke Murphy (Balla Philip, N.-B.) a répliqué pour les Rockets avec l’aide d’Emma Rae Murphy (Petitcodiac, N.-B.).

Pour un deuxième match de suite, les Rockets ont dû changer de gardienne de but. Émilie Arsenault (St. Louis, N.-B.) a entrepris le match, mais après avoir accordé quatre buts, elle a cédé sa place à Brianne Waterman (Memramcook, N.-B.). La vétérante a repoussé 38 tirs en un peu plus de 36 minutes de jeu.

L’allure du match s’est rapidement dessinée quand Sudbury a dominé Moncton 10-1 au chapitre des tirs au but au cours des cinq premières minutes. Les Rockets ont aussi écopé des quatre premières punitions du match et les Lady Wolves ont su profiter de leurs deux premiers avantages numériques.

Taylor McGaughey a capté une passe au centre de sa jumelle, Meghan, et a marqué en saisissant le deuxième rebond pour donner l’avance aux siennes après 5 min 41 s Moins de quatre minutes plus tard, pendant une autre supériorité numérique, Shell a repéré Kingsley seule devant le filet. Alors qu’il restait un peu moins de cinq minutes à jouer dans la période, Lebrun a repoussé son adversaire le long de la bande de côté et a remis la rondelle à Murphy devant le but; cette dernière a creusé l’écart à 3-0.

Après que les équipes se sont échangé des buts au deuxième tiers, Sudbury a mis le match hors de portée en marquant trois buts en 2 min 35 s pour amorcer le dernier vingt.

Un tir de la pointe de Ricci s’est faufilé derrière Waterman et Shell a tourné sur elle-même avant de pousser son propre rebond dans le but pour clore le pointage.

Les Lady Wolves tenteront de porter leur fiche à 3-0 lorsqu’elles affronteront les hôtes, les Chiefs de Red Deer, mardi soir (19 h HR). Les Rockets se mesureront aux Capital de Central Plains lors du premier match mardi (12 h) qui opposera deux formations avec une fiche de 0-2.