1 2 3 T
White 0 1 0 1
Red 0 1 2 3

TWO GOALS IN THIRD HELP RED OPEN WOMEN’S U18 CAMP WITH WIN

CALGARY, Alta. – Christian Higham (Winnipeg, Man./St. Mary’s Academy, CAHS) and Sarah-Eve Coutu-Godbout (Rouyn-Noranda, Que./Québec Sud, LHFDQ) scored third-period goals, helping Red open Canada’s National Women’s Under-18 Team selection camp with a 3-1 win over White on Monday night.

Red scored the game’s last three goals to draw first blood in the three-game intrasquad series.

Ryleigh Houston (Winnipeg, Man./Balmoral Hall School, JWHL) also scored for Red, which held a massive 28-12 advantage in shots on goal, holding White to single digits until the game’s final minutes.

Sheridan Oswald (MacGregor, Man./Cental Plains, MFMHL) was the lone goal scorer for White.

Red came out firing in the opening 20 minutes, outshooting White 13-3, but Carly Jackson (Amherst, N.S./Cumberland County, Midget AA) kept the Red offence at bay and the game headed to the first intermission scoreless.

It would stay that way until the 6:43 mark of the second period; with White killing a penalty, Oswald intercepted a stretch pass at the Red blue-line, danced around a defenceman and snapped a shot that tipped off the glove of netminder Marlene Boissonnault (Dundee, N.B./Rothesay Netherwood School, CAHS) and in for the game’s first goal.

But it took less than a minute for Red to respond, with Houston camped in front to knock home a loose puck, tying the game just 42 seconds after Oswald’s goal.

Higham got the winner 5:33 into the second period, taking a perfect pass from Micah Hart (Saanichton, B.C./Okanagan Hockey Academy, JWHL) and going five-hole on Carley Molnar (London, Ont./Bluewater, PWHL) on a breakaway to give Red its first lead.

Coutu-Godbout added insurance 2:28 later, picking up the puck behind the net and surprising Molnar with a wraparound to cap the scoring.

Both teams split the goaltending duties; Boissonnault stopped six of seven for Red before giving way to Kristen Campbell (Brandon, Man./Shaftesbury Academy, CAHS), who was perfect on five chances, while Jackson gave up one goal on 17 shots for White before Molnar made nine saves on 11 opportunities.

The teams are back on the ice at WinSport’s Markin MacPhail Centre on Thursday night, with puck drop set for 8 p.m. ET/5 p.m. PT. The series wraps up Saturday afternoon at 4 p.m. ET/1 p.m. PT.

DEUX BUTS EN TROISIÈME PÉRIODE PERMETTENT AUX ROUGES D’AMORCER LE CAMP DES M18 AVEC UNE VICTOIRE

CALGARY, Alb. – Christian Higham (Winnipeg, Man./St. Mary’s Academy, CAHS) et Sarah-Ève Coutu-Godbout (Rouyn-Noranda, Qc/Québec Sud, LHFDQ) ont marqué en troisième période, aidant les Rouges à vaincre les Blancs 3-1 au camp de sélection de l’équipe nationale féminine des moins de 18 ans du Canada, lundi soir.

Les Rouges ont enfilé les trois derniers buts de la partie pour remporter le premier affrontement intraéquipe de cette série de trois.

Ryleigh Houston (Winnipeg, Man./Balmoral Hall School, JWHL) a également fait vibrer les cordages pour les Rouges, qui ont nettement dominé la colonne des tirs au but 28-12. Les Blancs ont d’ailleurs enregistré leur dixième tir dans les dernières minutes.

Sheridan Oswald (MacGregor, Man./Cental Plains, MFMHL) a été la seule buteuse des Blancs.

Les Rouges se sont imposés dans les 20 premières minutes, bombardant les Blancs de 13 tirs contre 3, mais Carly Jackson (Amherst, N.-É./Cumberland County, midget AA) a freiné l’offensive des Rouges, les deux équipes retraitant au vestiaire avec une égalité de 0-0.

Cette marque est restée intacte jusqu’à 6 min 43 s du deuxième vingt. Alors que les Blancs tentaient d’écouler une punition, Oswald a intercepté une longue passe à la ligne bleue des Rouges, a contourné une défenseure avant de décocher un tir qui a dévié sur la mitaine de Marlene Boissonnault (Dundee, N.-B./École Rothesay Netherwood, CAHS) avant d’aboutir dans le filet, pour le premier but du match.

Il a fallu moins d’une minute pour que les Rouges répliquent. Houston s’est placée devant la cage adverse pour pousser une rondelle libre derrière la ligne des buts, créant l’égalité seulement 42 secondes après le but d’Oswald.

Higham a inscrit le but de la victoire à 5 min 33 s de la période médiane, acceptant une passe parfaite de Micah Hart (Saanichton, C.-B./Okanagan Hockey Academy, JWHL) avant de déjouer Carley Molnar (London, Ont./Bluewater, PWHL) entre les jambières sur une échappée, procurant une première avance aux Rouges.

Coutu-Godbout a marqué le but d’assurance 2 min 28 s plus tard, s’emparant de la rondelle derrière le filet pour surprendre Molnar d’un enroulé.

Les deux équipes ont employé deux gardiennes de but dans ce match. Boissonnault a repoussé six des sept rondelles dirigées vers elle pour les Rouges avant de céder sa place à Kristen Campbell (Brandon, Man./Shaftesbury Academy, CAHS) qui n’a rien concédé sur cinq tirs. Chez les Blancs, Jackson a accordé un but sur 17 tirs avant de voir Molnar effectuer neuf arrêts en 11 occasions.

Les deux troupes seront de retour sur la glace du Markin MacPhail Centre de WinSport jeudi soir dès 20 h HE/17 h HP. La série prendra fin samedi après-midi à 16 h HE/13 h HP.