Canada West 0 0 2 2
Russia 0 0 1 1

CANADA WEST BEATS RUSSIA FOR WORLD JUNIOR A CHALLENGE GOLD

DAVID BRIEN

COBOURG, Ont. – Bobby McMann (Wainwright, Alta./Bonnyville, AJHL) and Tyson Jost (Kelowna, B.C./Penticton, BCHL) scored third-period goals as Canada West edged Russia 2-1 on Saturday to win gold at the 2015 World Junior A Challenge.

It’s the fourth gold medal for Canada West, which also claimed the top prize in 2006, 2007 and 2011.

Both teams had their chances in the first period, with the Canadians holding an 11-9 advantage in shots on goal, and in the second, but the game headed to the second intermission scoreless.

Canada West blue-liner Cale Makar (Calgary, Alta./Brooks, AJHL) had the best chance of the opening 40 minutes, racing past a defenceman for a shorthanded breakaway and beating Russian goaltender Mikhail Berdin, but not the post.

The Canadians finally broke the deadlock just past the two-minute mark of the third period, taking advantage of a turnover behind the net; one Russian tried to drop the puck for another, but McMann scooped up the loose puck and beat Berdin, who was looking the other way.

The goal was the first allowed by Berdin, who saw his shutout streak snapped at a tournament-record 134 minutes, 54 seconds, besting the old mark set by Canada East netminder Bryan Gillis in 2007 (106:08).

Canada West got a little breathing room late when Jost jammed in the rebound of a Dante Fabbro (Whistler, B.C./Penticton, BCHL) shot, doubling the lead with just three minutes to go.

The goal gave Jost – who was named MVP and to the tournament all-star team – sole possession of first place in the scoring race with nine points (three goals, six assists), one up on U.S. forward Max Zimmer.

Russia spoiled the Canada West shutout bid with just 36 seconds left when German Rubtsov found Kirill Slepets alone in front of Canadian netminder Matthew Murray (St. Albert, Alta./Spruce Grove, AJHL), but the Russians would get no closer.

It’s the second time in three years Russia has lost in the final; it fell 4-1 to the United States in 2013.

The Canadians finished with a 34-28 advantage in shots on goal, and both teams failed to convert on the power play; Canada West was 0-for-4, while the Russians went 0-for-3.

Canada West’s all-time medal haul now sits at four gold, three silver and one bronze in 10 appearances, while Russia has two silver and three bronze in its 10 trips to the tournament.

CANADA OUEST BAT LA RUSSIE POUR L’OR AU DÉFI MONDIAL JUNIOR A

DAVID BRIEN

COBOURG, Ont. – Bobby McMann (Wainwright, Alb./Bonnyville, AJHL) et Tyson Jost (Kelowna, C.-B./Penticton, BCHL) ont marqué en troisième période pour aider Canada Ouest à battre la Russie de justesse 2-1, samedi, et remporter l’or au Défi mondial junior A 2015.

C’est la quatrième médaille d’or de Canada Ouest qui avait aussi remporté les grands honneurs en 2006, 2007 et 2011.

Les deux équipes ont obtenu des occasions de marquer en première période – les Canadiens détenant un léger avantage de 11-9 dans la colonne des tirs au but – et en deuxième, mais, au deuxième entracte, aucun but n’avait été marqué.

Le défenseur de Canada Ouest, Cale Makar (Calgary, Alb./Brooks, AJHL), a eu la plus belle occasion de marquer au cours des 40 premières minutes, filant à vive allure et contournant un défenseur russe pour s’avancer en échappée et déjouer le gardien de but russe Mikhail Berdin, mais pas le poteau.

Les Canadiens ont enfin rompu l’impasse peu après la deuxième minute de jeu au troisième tiers en profitant d’un revirement derrière le but; un Russe a tenté une passe arrière à un coéquipier, mais McCann a récupéré la rondelle libre et déjoué Berdin qui regardait dans l’autre direction.

Ce but était le premier accordé par Berdin qui a vu son jeu blanc cumulatif s’arrêter à 134 minutes 54 secondes, un record du tournoi; il a éclipsé l’ancienne marque établie par le gardien de but de Canada Est Bryan Gillis en 2007 (106:08).

Canada Ouest s’est donné un coussin en fin de rencontre lorsque Jost a compté en s’emparant du rebond d’un tir de Dante Fabbro (Whistler, C.-B./Penticton, BCHL), doublant l’avance des siens alors qu’il restait seulement trois minutes à jouer.

Grâce à ce but, Jost – qui a été nommé Joueur par excellence du tournoi et à l’équipe des étoiles du tournoi – s’est hissé au sommet du classement des pointeurs avec neuf points (trois buts, six aides), un de plus que l’avant américain Max Zimmer.

La Russie a ruiné le jeu blanc de Canada Ouest alors qu’il restait 36 secondes à jouer lorsque German Rubtsov a repéré Kirill Slepets seul devant le filet du gardien de but canadien Matthew Murray (St. Albert, Alb./Spruce Grove, AJHL), mais les Russes n’ont pu compléter leur remontée.

C’est la deuxième fois en trois ans que la Russie s’incline en finale; elle avait perdu 4-1 aux mains des États-Unis en 2013.

Les Canadiens ont obtenu 34 tirs au but contre 28 dans le match et les deux équipes n’ont pu profiter de leurs avantages numériques; Canada Ouest a fait chou blanc en quatre occasions et la Russie a fait de même en trois occasions.

La fiche globale de Canada Ouest au tournoi est maintenant de quatre médailles d’or, trois d’argent et une de bronze en 10 participations; quant à la Russie, elle a obtenu deux médailles d’argent et trois de bronze en 10 présences au tournoi.