Pacific 2 0 1 0 0 3
Russia 1 2 0 1 0 4

KASHTANOV’S SHOOTOUT WINNER LEADS RUSSIA TO EXHIBITION WIN OVER PACIFIC

by Wendy Graves

NORTH SYDNEY, N.S. – Ivan Kashtanov and Artur Tyanulin each scored in the shootout to lead Russia over Pacific 4-3 in a pre-tournament game ahead of the 2014 World Under-17 Hockey Challenge Saturday night.

Braylon Shmyr (Calgary, Alta./Brandon, WHL) scored in the shootout for Pacific.

Adam Musil (Delta, B.C./Red Deer, WHL) and Giorgio Estephan (Edmonton, Alta./Lethbridge, WHL) led the Canadian offense with a goal and an assist each.

Pacific appeared in control early on, setting the pace and play for the first 12 minutes of the period. After Russia was whistled for two minors early on, the Pacific power play got a workout. Crisp, quick passes showed the new teammates were already gelling.

However, it would be Russia – silver medallist from a year ago – striking first. Forward Danila Kvartalnov scored at 12:51 with a forehand blocker side on Pacific goalie Zach Sawchenko (Calgary, Alta./Moose Jaw, WHL).

Just over a minute-and-a-half later Pacific tied it up. Musil skated down the left wing and fired a wrist shot off the goalie’s glove and into the net. Three minutes later Estephan put Pacific ahead, picking up a loose puck by the side of the Russian net and scoring on a wraparound.

Tyanulin and Ivan Kashtanov scored just under three minutes apart early in the frame to give Russia a 3-2 lead after the second period.

Pacific got the equalizer just before the halfway point of the third period. Brad Morrison (Prince George, B.C./Prince George, WHL) fed a perfect pass to Nick Merkley (Calgary, Alta./Kelowna, WHL), who simply had to deflect the puck past the Russian tender.

Sawchenko stopped 39 shots for Pacific. His counterpart, Nikita Kolesnikov, made 25 saves for Russia.

Russia opens up their tournament on Sunday against the United States in Port Hawkesbury, N.S. (1 p.m. ET), while Pacific plays their opening preliminary round game against Quebec in North Sydney (6 p.m. ET).

LE BUT DE KASHTANOV EN TIRS DE BARRAGE DONNE LA VICTOIRE À LA RUSSIE SUR LE PACIFIQUE

par Wendy Graves

NORTH SYDNEY, N.-É. – Ivan Kashtanov et Artur Tyanulin ont tous les deux marqué en tirs de barrage pour mener la Russie à une victoire de 4-3 sur le Pacifique dans un match préparatoire en vue du Défi mondial de hockey des moins de 17 ans 2014 samedi soir.

Braylon Shmyr (Calgary, Alb./Brandon, WHL) a compté pour le Pacifique en tirs de barrage.

Adam Musil (Delta, C.-B./Red Deer, WHL) et Giorgio Estephan (Edmonton, Alb./Lethbridge, WHL) ont mené l’offensive canadienne en accumulant un but et une aide chacun.

Le Pacifique semblait en contrôle en début de rencontre, imposant le ton au cours des 12 premières minutes de jeu. Lors de deux punitions mineures à la Russie au début de période, le jeu du Pacifique en supériorité numérique est entré en action. Des passes rapides et vives ont prouvé que la chimie commençait à s’installer chez les nouveaux coéquipiers.

Cependant, c’est la Russie – médaillée d’argent l’an dernier – qui a ouvert la marque. L’avant Danila Kvartalnov a marqué à 12 min 51 s d’un tir du coup droit qui a déjoué le gardien du but du Pacifique, Zach Sawchenko (Calgary, Alb./Moose Jaw, WHL), du côté gant bloqueur.

Un peu plus d’une minute et demie plus tard, le Pacifique a nivelé la marque. Musil s’est avancé à l’aile gauche et a décoché un tir du poignet qui a dévié sur la mitaine du gardien avant de pénétrer dans le filet. Trois minutes plus tard, Estephan a donné l’avance au Pacifique, s’emparant d’une rondelle libre sur le côté du filet russe et marquant au moyen d’un enroulé.

Tyanulin et Ivan Kashtanov ont marqué à moins de trois minutes d’intervalle au début du deuxième tiers pour donner l’avance 3-2 à la Russie après deux périodes de jeu.

Le Pacifique a de nouveau créé l’égalité avant la mi-temps du dernier tiers quand Brad Morrison (Prince George, C.-B./Prince George, WHL) a effectué une passe parfaite à Nick Merkley (Calgary, Alb./Kelowna, WHL) qui n’a eu qu’à dévier la rondelle pour tromper la vigilance du gardien de but russe.

Sawchenko a repoussé 39 tirs pour le Pacifique tandis que son homologue Nikita Kolesnikov en a bloqué 25 pour la Russie.

La Russie entreprend le tournoi dimanche contre les États-Unis à Port Hawkesbury, N.-É. (13 h HE), tandis que le Pacifique jouera son premier match de la ronde préliminaire contre le Québec à North Sydney (18 h HE).