1 2 3 T
Black 0 0 1 1
White 0 0 2 2

AMBROSE SCORES INTO EMPTY NET, WHITE EDGES BLACK AT FALL FESTIVAL

CALGARY, Alta. – Erin Ambrose’s empty-net goal with 1:02 left was the game-winner, helping White to a 2-1 win over Black on Saturday night at Canada’s National Women’s Team Fall Festival.

Black needed the full three points from a regulation win to have a chance to play in Sunday’s first-place game, so it pulled goaltender Kimberly Newell (Burnaby, B.C./Princeton University, ECAC) with 80 seconds remaining and the game tied.

Jennifer Wakefield (Pickering, Ont./IK Guts, SWE) scored the other goal for White, and assisted on the Ambrose (Keswick, Ont./Clarkson University, ECAC) winner for a two-point night.

Natalie Spooner (Scarborough, Ont./Toronto, CWHL) was the lone Black goal scorer.

The goaltenders owned the first 40 minutes, with Newell and White netminder Emerance Maschmeyer (Bruderheim, Alta./Harvard University, ECAC) combining to stop all 28 shots they faced in the first two periods – 16 by Newell, 12 by Maschmeyer.

Wakefield finally broke through just past the five-minute mark of the third period; a bouncing puck ended up on the stick of the White forward, who lifted a shot over Newell from in close.

But Black responded less than five minutes later when Lauriane Rougeau (Beaconsfield, Que./Montreal, CWHL) set up Spooner in front to tie the game on the power play.

Black pushed for the winner late, but couldn’t beat Maschmeyer, and Ambrose sealed the win.

The victory leaves White as the lone unbeaten team in the camp round-robin, and sets up a first-place game against Red on Sunday afternoon (noon MT). White beat Red 5-3 in their previous meeting Thursday night.

Black will also see the ice as camp comes to a close Sunday; it takes on a Junior B team from the Northwest Calgary Athletic Association in an early puck drop (9 a.m. MT).

AMBROSE MARQUE DANS UN FILET DÉSERT, LES BLANCS L’EMPORTENT SUR LES NOIRS AU FESTIVAL D’AUTOMNE

CALGARY, Alberta – Le but d’Erin Ambrose dans un filet désert à 1 min 2 s a été le but victorieux du match aidant les Blancs à inscrire leur gain de 2-1 contre les Noirs samedi soir au Festival d’automne de l’équipe nationale féminine du Canada.

Les Noirs avaient besoin des trois points issus d’un gain règlementaire pour avoir une chance de jouer au match pour la première place de dimanche; ils ont donc retiré leur gardienne de but Kimberly Newell (Burnaby, C.-B./Université de Princeton, ECAC) avec 80 secondes à jouer et un compte à égalité.

Jennifer Wakefield (Pickering, Ont./IK Guts, SWE) a compté l’autre but pour les Blancs et a aidé au but de la victoire d’Ambrose (Keswick, Ont./Université de Clarkson, ECAC) terminant sa soirée avec deux points.

Natalie Spooner (Scarborough, Ont./Toronto, LCHF) a marqué le seul but des Noirs.

Les gardiennes ont été les héroïnes des deux premiers vingt, avec Newell et la gardienne de but des Blancs Emerance Maschmeyer (Bruderheim, Alb./Université de Harvard, ECAC) combinant à elles deux l’arrêt de 28 tirs en leur direction au cours des deux premières périodes – 16 par Newell et 12 par Maschmeyer.

Wakefield a finalement réussi à percer la muraille tout juste après la marque de cinq minutes en troisième; une rondelle bondissante s’est retrouvée au bâton de l’attaquante des Blancs, qui l’a propulsée d’un tir rapproché au-dessus de Newell.

Les Noirs ont réagi moins de cinq minutes plus tard lorsque Lauriane Rougeau (Beaconsfield, Qc/Montréal, LCHF) a préparé le jeu devant le but pour Spooner, égalisant le compte en avantage numérique.

Les Noirs ont trimé dur pour obtenir le but de victoire vers la fin de la rencontre, mais n’ont pas réussi à déjouer Maschmeyer, et Ambrose a finalement scellé la victoire.

Ce gain laisse les Blancs comme la seule équipe invaincue des matchs à la ronde du camp et met la table d’un match pour la première place contre les Rouges dimanche après-midi (midi HR). Les Blancs ont vaincu les Rouges 5-3 lors de leur précédente rencontre jeudi soir.

Les Noirs seront aussi sur la glace alors que le camp se termine dimanche; ils croiseront le fer contre l’équipe junior B de la Northwest Calgary Athletic Association lors d’un match disputé en matinée à 9 h HR.